In welke situaties kan een waardeoverdracht worden afgewezen door pensioenuitvoerders?

Een pensioenuitvoerder kan in sommige situaties een waardeoverdracht afwijzen. Hieronder zie je wanneer een waardeoverdracht kan worden geweigerd door (één van je) pensioenuitvoerders.

Je huidige pensioenregeling is vóór 1 januari 2015 gestart
Is de pensioenopbouw in je huidige regeling vóór 1 januari 2015 gestart? Dan kan een pensioenuitvoerder zelf bepalen of ze een inkomende of uitgaande waardeoverdracht toestaan. Vóór 1 januari 2015 was het alleen mogelijk om binnen 6 maanden na de start van een nieuwe pensioenregeling een waardeoverdracht aan te vragen. Deze aanvraagtermijn is voor jou inmiddels vervallen.      

Je pensioenopbouw is vóór 8 juli 1994 geëindigd
Is de pensioenopbouw vóór 8 juli 1994  geëindigd? Dan hoeft je vorige pensioenuitvoerder niet mee te werken aan overdracht naar je huidige pensioenregeling. Dat komt omdat het recht op waardeoverdracht pas vanaf 8 juli 1994 geldt.

Je werkgever heeft geen akkoord gegeven  voor de waardeoverdracht
In sommige gevallen is er een akkoord van een werkgever nodig voor een waardeoverdracht. Als je huidige of vorige werkgever extra geld moet betalen om de waardeoverdracht mogelijk te maken, kan deze het verzoek tot waardeoverdracht weigeren. Dit mag de werkgever doen als er meer dan € 15.000,-  of meer dan 10% van de overdrachtswaarde moet worden bijbetaald.